Södertälje International Football Cup

Varje år, under sommarlovet för unga, arrangeras en av Sveriges största fotbollscuper för unga tjejer och killar. Som man hör på namnet så håller cupen hus i Södertälje, en stad som är en förort till Sveriges huvudstad Stockholm. De är en fotbollscup för både svenska lag men även utländska. Nedan kommer du kunna läsa om cupens mål och visioner mer exakt, men en av deras största mål är att den ska bli lika stor som Gothia Cup. Den svenska fotbollscupen Gothia Cup som håller hus i Sveriges näst största stad Göteborg har flera hundratals lag som kommer från Europa, USA, Afrika och Indien. Det kommer till och med lag från Australien, Kina, Japan och Thailand. Södertälje har valt att heta International Football Cup för att den ska vara internationell då de vill ha flera olika nationaliteter på plats som spelar för guldmedaljerna. 

Södertälje International Football Cups historia

För 28 år sedan började grunderna för denna cup smidas fram av Keith Karlsson Astor och Johan Rolander. Det var Johan som har varit projektledare ända sen starten av cupen. Redan när Keith och Johan startade upp SIF CUP för första året så värderade de sina värdegrunder väldigt mycket och anser att de är bland de viktigaste för att cupen ska utvecklas och att lagen ska trivas. Bland annat så lanserades två regler, varav den ena är No Diving. No Diving-regeln går ut på att ingen filmning accepteras. Med filmning menas inte att filma med en kamera utan att man trillar även fast motståndaren inte har rört en. Elitspelare visar ofta att de faller och ramlar även fast de inte har någon anledning, vilket har reflekterat på mindre spelare så unga killar och tjejer nu försöker få motståndaren att få ett gult eller rött kort. Dock är det vanligare att killar filmar än tjejer. Ytterligare en regel som Södertälje International Football Cup införde var Green Card. Både No Diving och Green Card har efter detta börjat användas internationellt samt i Sverige. År 2017 lanserade även grundarna Keith och Johan tre nya värdegrunder om cupen som de värnar om. Dessa värderingar är något som alla arbetar med under cupens gång. Det drivs på plats för att ungdomarna ska förstå att de är allvar och att de följder dessa regler. Cupens personal anser att alla personer, spelare som tränare och föräldrar, ska känna sig trygga och veta om att alla respekterar varandra i denna fotbollscup. Dessa värderingar är också något som alla volontärer måste visas. De flesta av volontärerna som arbetar på Södertälje International Football Cupär 16 till 17 år. Fram tills nu, 2019, har ungefär 500 ungdomar utbildats och lärt sig dessa värderingar och hur de ska arbeta för att cupen ska kunna genomföras på de sättet som personalen vill. 

Målsättningen för cupen 2019

Mellan 22-26 juli år 2019 så ägde Södertälje International Football Cuprum i Södertälje-regionen. Det var flick- och killag i åldrarna 7-18 år. Inför detta år så hade Södertälje International Football Cupnya målsättningar för cupen. Det skulle vara med är 20 olika länder som deltog, mer än 50 internationella lag och över 100 svenska lag. Dessutom skulle alla fem kontinenter vara representerade och sammanlagt 3 500 spelare som deltar i cupen. De hade även som målsättning av 5 000 besökare skulle komma och kolla på cupen per dag. Södertälje International Football Cupvisioner är bland annat att alla värderingar följs noggrant. Dessutom ska värderingarna ha en positiv påverkan på fotbollen i Södertälje, Sverige och världen. De ska bidra till en stor och viktig mötesplats för ungdomar, öka turismen i Södertälje och regionen samt se till att denna cup blir en av höjdpunkterna på året för barn och ungdomar. 

Ingen betting på cupen

På många fotbollscuper världen över bedrivs det betting-verksamhet på lagen (källa). Detta är dock vanligare i ligor som exempelvis Champions Leauge eller Premier Leauge, men det förekommer även på vissa ungdomscuper där de är väldigt duktiga lag som medverkar. Som du läste ovanför angående Södertälje International Football Cupvärderingar i cupen så är det inte så chockerande heller att de inte tillåter någon form av betting på spelarna. Betting i form av att satsa pengar på ett lag som de tror kommer vinna matchen, vinna hela cupen eller vinna sin grupp. Även betting om vilken spelare som kommer vinna skytteligan och liknande. Grundarna till Södertälje International Football Cupvill inte att personer ska kunna tjäna pengar på medverkande lag samt att de medverkande lagen ska känna någon press från utomstående att om de inte spelar bra, gör mycket mål eller vinner så kommer någon förlora sina pengar. De är alldeles för unga för att ha den pressen på sina axlar.