Sedan år 1978 har fotbollsturneringen Aroscupen arrangerats i Västerås varje år. Cupen är en internationell tillställning som riktar sig till ungdomar. Omkring 400 lag från hela världen brukar vanligtvis delta och mäta sina krafter på planen samtidigt som de umgås och träffar nya vänner över lag- och landsgränserna. År 2019 var dock ett rekordår med över 500 tävlande pojk- och flicklag.

Deltagarna är pojkar och flickor i åldrar mellan 7 och 17 år. Lagen samlas vanligen under fyra dagar i slutet på juni där Skiljebo SK i Västerås fungerar som arrangörer för cupen. Flera sponsorer hjälper också till för att få kalaset att gå runt, så som Hemglass, Delikatesskungen och Öhrmans konditori och café. Det gäller att ladda upp med energi för att orka prestera.

Nöjen under Aroscupen

Det är inte endast fotboll som gäller under Aroscupen, det finns också flera chanser till andra aktiviteter som upplevelsehuset Prison Island, Västerås statsfestival som infaller samtidigt, actionbadlandet Kokpunkten och friluftsbadet Lögarängen. Samtliga aktiviteter bidrar till att barn och vuxna i alla åldrar kan hitta en meningsfull sysselsättning. Under turneringens gång lever hela Västerås stad upp lite extra och visar sig från sin bästa sida.

Vill du och ditt lag spela i Aroscupen samt ha möjlighet att delta i de andra aktiviteterna måste ni anmäla er vilket görs på nätet via hemsidan. Du klickar på fliken “Anmälan” och följer sedan länken som tar dig vidare till sidan ProCup. Efter anmälan får du motta ett mejl med inloggningsuppgifter till cupens webbportal där du kan se dina uppgifter.

Ledare visas uppskattning

Vad vore idrotten utan alla ledare och volontärer som ställer upp för sitt lag och sport utan ekonomisk ersättning på sin lediga tid? Utan dig som gör en insats för våra barn och ungdomar skulle många sportklubbar inte kunna drivas och därför vill Aroscupen göra något extra för just dig. Samtliga betalande ledare får en häftig t-shirt som det står coach på.

Som ledare har du också tillgång till ett speciellt rum i varje skola där en match hålls. I rummet har du fri tillgång till kaffe och dagspress som ger chans till både avkoppling och uppladdning före samt efter match. Är du inte ledare för ett lag men vill ställa upp som funktionär eller domare är du välkommen att anmäla dig via hemsidan.

Funktionärer och domare

Är du en roddare, fixare och vill hjälpa barn och ungdomar att få en rolig turnering kan du anmäla dig som funktionär. Anmälningen görs på hemsidan och det är möjligt för dig att välja vad du skulle vilja ha för typ av arbetsuppgifter under cupens gång. Många funktionärer återkommer vilket är ett gott betyg till alla inblandade. Du kan vara från 16 år.

Personer i alla åldrar kan vara funktionärer men det är en bra möjlighet för dig som söker ditt första sommarjobb. Du får en liten ekonomisk ersättning och bjuds på mat under turneringen. Framförallt får du erfarenhet, ha roligt, träffa nytt folk och en chans att uppdatera ditt CV. Önskar du istället arbeta som domare behöver du helst någon form av domarutbildning.

Klasser

Turneringen är indelad i olika klasser efter ålder. De spelar i allt från fem -till elvamannalag beroende på hur unga spelarna är. Ju äldre spelare, desto fler på planen. Cupen har flick- och pojklag i alla ålderskategorier mellan 7 och 17 år, dock inga mixade lag där flickor och pojkar spelar tillsammans. De yngre spelar kortare matcher än de äldre.

Avgifter och boende

Vill du och ditt lag delta i kommande Arosturneringar måste ni första anmäla er och därefter betala in deltagaravgiften. Avgiften faktureras via Aroscupen genom MyTeam och förutom att få spela ingår även mat. Se till att betala i tid för att inte riskera att strykas. Andra praktiska detaljer som boende kan du hitta via hemsidan där exempelvis olika hotell i Västerås finns listade.