Dalecarlia Cup kallar sig Sveriges gladaste fotbollsturnering och visst är det fullt av glädje när turneringen äger rum. Ända sedan år 1981 har cupen tagit plats i Borlänge, och år 2019 spelar några yngre klasser i Leksand. Dalecarlia Cup är Dalarnas största idrottsturnering och 2019 deltog över 400 olika lag i turneringen. Den har vuxit sig större och större med åren och speciellt under senare år. Den här fotbollsturneringen är unik då alla de 30 planerna finns på samma plats; Sportfältet i Borlänge. Turneringen lockar tusentals besökare årligen och det är en riktigt fotbollsfest för både spelarna och besökarna.

De deltagande lagen kan välja att bo i skolsalar, på camping eller hotell när de deltar i turneringen, alla alternativ är tillgängliga. Många skolor ligger dessutom inom gångavstånd från Sportfältet, vilket är en fördel. Det är mestadels svenska lag som deltar i Dalecarlia Cup, men år 2019 fanns även lag från Norge och Israel med bland deltagarna. Turneringen äger rum under fyra dagar i juni varje år, oftast den sista veckan av månaden. Det är en fotbollscup som vi tror kommer att växa mer och mer med åren då fotboll är en mycket populär sport bland svenska ungdomar, samt om fler utländska klubbar väljer att medverka.

Historia

Det var år 1981 som Dalecarlia Cup gick av stapeln för första gången, redan då i Borlänge givetvis. Det var IK Brage som startade turneringen som då bestod av 75 deltagande lag. Det är samma klubb som har arrangerat turneringen i alla år, förutom under två år. Dalecarlia Cup är Borlänges största idrottsevenemang och Dalarnas största idrottsturnering med sina hundratals deltagande lag och tusentals besökare. Tidigare varade cupen i en hel vecka men har nu minskats till fyra dagar istället. Sedan år 2016 har antalet lag i turneringen fördubblats, från 200 stycken till 400 stycken alltså på bara tre år.

Klasser

Vilka klasser kan då delta i Dalecarlia Cup? Pojkar har turneringar ända från 8 års ålder upp till 16 års ålder, samt att flickor har lag från 9 års ålder upp till 16 års ålder, de erbjuder därmed spel även för de yngre. Flest lag under 2019 hade klasserna för både flickor och pojkar i åldrarna 13 och 14 år. Alla matcher spelas på samma plats där det finns 30 stycken fotbollsplaner, någonting som gör Dalecarlia unik från andra fotbollscuper. Det ger en annan typ av sammanhållning att allting spelas på samma plats, förutom de matcher som tog plats i Leksand.

Vad står Dalecarlia Cup för?

Värdegrunden hos Dalecarlia Cup är att alla är Dalecarlia Cup, alla är en del av cupen. Alltså både spelarna, ledarna, domarna och besökarna är lika viktiga och alla ska få stöttning. Dalecarlia Cup fokuserar på en gemenskap fri från fördomar där alla är välkomna oavsett ålder, tro, bakgrund och födelseort till exempel. Det är en cup för alla där respekt är ett viktigt ledord, både på och utanför plan. Mobbning, rasism, våld och liknande är självklart inte tillåtet på turneringen. Dalecarlia Cup förespråkar även ett gemensamt ansvar där alla ansvarar för att turneringen ska hållas positiv och utvecklas i rätt riktning.

Sammanfattning

Dalecarlia Cup är Dalarnas största idrottsturnering och det är en fotbollsturnering för ungdomar. Spelare mellan 8 och 16 år är välkomna att delta och alla matcher spelas på Sportfältet i Borlänge. Några matcher har dock förlagts till Leksand för att även yngre spelare ska kunna medverka. Dalecarlia Cup är Sveriges gladaste fotbollsturnering och de förespråkar respekt och gemenskap, alla är välkomna att delta. De flesta lagen som spelar i turneringen är svenska, men det finns också ett antal utländska lag som deltager. Det är i slutet av juni varje år som cupen äger rum och den lockar varje år flera tusentals besökare.