Gothia Cup är en fotbollscup för ungdomar mellan 11 och 18 år, där lag från ungefär 80 nationer brukar tävla årligen. Det är Göteborg som står för fotbollsfesten som äger rum i juli och lockar både spelare och publik från flera olika platser i världen. Gothia Cup är världens största turnering för ungdomar, samt även den mest internationella. Det är runt 1 700 lag som deltar i turneringen årligen och 4 500 matcher spelas under turneringen. Gothia Cup var den första turneringen i sitt slag när den startade 1975 genom att lag från andra länder bjöds in att delta.

När turneringen startade var det ingen som hade en aning om hur stor den skulle växa sig genom åren, men här står vi nu på 2000-talet och ser vad cupen har vuxit till. Gothia Cup är inte enbart en fotbollsturnering, det är även en mötesplats för ungdomar med olika bakgrund, religion och hudfärg där de har fotbollen som gemensam nämnare. Det är företaget SKF som presenterar turneringen som även har många sponsorer som exempelvis Puma, Volkswagen, Liseberg och Länsförsäkringar. Läs vidare i vår artikel om du vill lära dig mer om Gothia Cups historia, klasser samt årets tävling.

Historia

Gothia Cup ägde som sagt rum för första gången år 1975 och sedan dess har den vuxit sig större och större. Från början startades turneringen av BK Häcken, GAIS och tidningen Arbetet, men sedan 1980-talet är det endast BK Häcken som är ägare av den. På den tiden var det en unik turnering då den öppnade sig för lag från utlandet, och dessutom spelade flickor i sin egna klass. Gothia Cup är en prestigefylld tävling för ungdomarna och att vinna turneringen är riktigt stort för en ungdom. Dessutom hjälper de ungdomar utanför fotbollen samt utanför Sverige också.

Klasser och lag

När det kommer till upplägget för turneringen så finns det olika klasser där lagen spelar, det finns pojkar från 11 år upp till 18 år samt flickor från 11 år upp till 18 år. Det finns också Gothia Special Olympics Trophy samt tre andra specialklasser. Lagen kommer från flera olika nationer, närmare bestämt cirka 80 stycken, där de flesta självklart kommer från Sverige. Men du hittar även lag från andra länder i Europa samt de andra kontinenterna. Du kommer bland annat se lag från Ghana, Thailand, Hawaii och Australien delta i turneringen år 2019 så som du ser är alla välkomna.

Gothia Cup 2019

Gothia Cup 2019 kommer att äga rum mellan den 14:e och den 20:e juli och spelas på över 100 olika fotbollsplaner. Det är 1 685 lag som kommer att delta och de kommer från 75 olika länder. Lagen kommer sammanlagt att spela så många som 4 341 matcher och bara 8 av lagen kommer att stå som vinnare i slutänden. Du kan förvänta dig en stor fotbollsfest i Göteborg och staden kommer att vara full av människor från världens alla hörn. Öppningsevenemanget läggs det mest krut på och även ledarna för fotbollslagen får ett eget leader party för sin insats.

Sammanfattning

Gothia Cup är världens största turnering för ungdomar och cirka 1 700 lag deltar i tävlingen varje år. Gothia Cup ägde rum för första gången år 1975 och har sedan starten blivit mycket framgångsrik och omtyckt. Alla är välkomna till Gothia Cup oavsett hudfärg eller religion och gemenskapen kring fotbollen är det som håller dem samman. Turneringen startades i Göteborg och det är fortfarande där som den äger rum år efter år. Gothia Cup är en fotbollsfest som återkommer varje sommar och det finns lag från alla kontinenter världen över. Både tjejer och killar får medverka i turneringen.