En ungdomsturnering i början på augusti strax efter giganternas turnering Gothia Cup. Men det förtär inte Oddebollen som har spelats i många år och alltid på det vackra området vid Gustavsberg i Uddevalla. Staden sägs vara hjärtat i Bohuslän med sitt unika havsnära läge och småskalighet samtidigt som utbudet är stort och på sommaren öppnar hela skärgården upp sig för besökarna.

Mitt i allt detta spelas det fotboll. På området Gustafsberg, den gamla kurorten där man förr i tiden drack brunn och levde hälsosamt med salta havsbad. Idag finns här strax över 10 fotbollsplaner, utomhusbad och trevliga promenadstråk i de vackra omgivningarna. För de lag som kommer utifrån och behöver boende, kan vandrarhemmet precis vid vattnet vara en riktigt bra övernattningsmöjlighet.

Lag och ålderskategorier

Turneringen har både flick- och pojkfotboll med 8 klasser för pojkarna mellan 10 och 17 år och med 5 klasser för tjejerna också de mellan 10 och 17 år. Pojkarna har en klass i varje ålderskategori och dubbelt för 14-åringarna. Här är antalet lag stort och klassen är uppdelad i en 9-manna och en 11-manna klass. Tjejerna är färre och har gränsöverskridande åldersklasser.

Tjejerna delar på klasserna 11-12 år i 7-manna serien och 15-17 år som är den enda 11-mannaklassen för tjejerna. Oddebollen är en turnering för alla och har även underlättat för lagen när det gäller enskilda spelare med en ålder utanför klassindelningen. Lagen kan ha en spelare på plan som är max ett år äldre än den klassen laget deltar i.

Gräs- och konstgräsplaner

Alla matcherna spelas på gräsplaner och kompletteras med en och annan konstgräsplan. Svårigheten att hålla en äkta gräsplan fin och spelbar året runt med den belastningen och det väder vi har i Sverige, är stor och kostsam. Detta gör att fler föreningar och kommuner anlägger konstgräsplaner istället. Idag är kvaliteten på konstgräset hög och spelarna har vant sig att spela på konstgräs.

Klasserna är indelade för lag som spelar 5-, 7-, och 11-manna fotboll. För de äldsta spelarna är matchtiden 2×20 minuter och för de yngsta som spelar 5-manna fotboll är matchtiden 2×15 minuter. Grundspel i serieform med 3-4 matcher per lag för att avslutas med ett A- och ett B-slutspel. Alla lagen får spela minst 5 matcher var och minst en match per dag.

Fair Play, vinster och utmärkelser

Att deltaga i Oddebollen är en familjefest med massor av glada barn och fartfyllda matcher. Oddebollens profil är genomgående att turneringen skall vara glädjefylld. De satsar varje år hårt på Fair Play-temat och har fina priser för de två lag som utmärker sig genomgående väl på planen under turneringen. Ett flicklag och ett pojklag kommer att få dessa Fair Playpriser.

Turneringens vinnare i övrigt får plaketter, speciella priströjor och laget får en fin pokal. I klasserna P11, P10 och F10, de yngsta spelarna, förekommer inga resultat och tabeller och därmed ingen slutgiltig vinnare utan alla de yngre deltagarna får varsin minnesplakett för sitt deltagande. För Oddebollen är detta viktigt i deras arbete för ett deltagande som bygger på glädje istället för prestation.

Boende under turneringen

Självklart kan familjer och lag ordna boende själva på hotell, campingar eller stugbyar. För lagen så ingår övernattning på skola med matservering i anmälningsavgiften för de lag som behöver. Det är skolorna i Uddevalla centrum som står för värdskapet. Spelarna tar med sig egen madrass och sovsäck eller sängkläder. På skolan serveras mat för alla spelare, frukost, lunch och middag.

Aktiviteter i Uddevalla

Det spelas fotboll i dagarna tre på Gustafsbergsområdet strax utanför centrala Uddevalla. Många av lagen och deltagarna kommer eller stannar någon ytterligare dag för att njuta av några av alla de vackra platserna längs med kusten. Centralt i Uddevalla finns det restauranger, caféer och kvällsarrangemang. Skärgårdsbåtarna tar dig ut på havet för en skaldjurskryssning eller en skön dag med bad på någon av öarna.