Örebrocupen är en fotbollsturnering som är tillgänglig för pojkar och flickor från Sverige, Norge, Finland och Estland i åldrarna 10 till 16 år. Turneringen tar alltid plats under sommaren i Örebro under loppet av totalt fyra dagar. Datumen för eventet brukar variera, men för i år tog turneringen plats mellan onsdagen den 28:e juni till söndagen den 30:e juni. Örebrocupen inkluderar även flera andra sorters sporter, som exempelvis handboll och innebandy som spelas årligen. Medan alla sporter drar till sig många deltagare och en stor publik, är det fotbollen som förblir den mest populära av dem alla.

Den första Örebrocupen hölls år 1979 i Örebro och har fortsatt årligen sedan dess. Det är många lag som anmäler sig varje år där ett av de mest välbesökta åren var 2010 med så mycket som 443 anmälningar. När turneringen tar plats utförs matcherna på totalt 55 olika gräsplaner runtom i centrala Örebro, 16 utav dem ligger på Rosta Gärde. De fyra bästa lagen från A-slutspelet i hela turneringen får både pokaler och diplom som priser, men även finalisterna från B-slutspelet får medaljer. Oavsett vilken placering laget hamnar på får alla som deltagit i turneringen varsitt diplom.

Vad händer under Örebrocupen?

Örebrocupen är den femte största fotbollsturneringen i hela Sverige. Det är ett stort arrangemang som drar till sig en stor publik, närmare 15 000 personer besöker turneringen under de fyra dagarna den pågår. På Rosta Gärde är det vanligt att det alltid blir en riktig fotbollsfest i grönområdet, fullt med musik och olika utomhuslekar, där både publik och deltagare umgås med varandra. Visionen med denna turnering var från början att bygga ett större intresse för fotboll bland ungdomar samt att skapa den största ungdomsturneringen i hela Sverige. Båda delarna har man lyckats med och cupen betraktas idag som en av de största evenemangen varje år.

Hur går matcherna till?

Alla lag delas normalt sett upp i fyra till fem laggrupper, där två av de bästa lagen ur varje grupp går vidare till slutspel. Det finns ingen gräns på antalet deltagare i varje lag och därför finns det inget tak för antalet avbytare. En spelare får enligt regler endast delta i ett lag per klass. I alla klasser som inte tävlar finns det en matchgaranti som innehåller fyra lag där alla lag får tolv medaljer. Matchtiden under turneringen står som att både 11 mot 11 och 9 mot 9 ger 2×25 minuter, medan 7 mot 7 ger 2×20 minuter och 5 mot 5 ger 2×15 minuter.

Hur håller man koll på nyheter och information?

Flera av matcherna kommer att live-sändas, däribland kommer det visas matcher från 7, 9 och 11 mannaspel under ett flertal tillfällen. Detta ger en bra möjlighet för alla att inte missa de viktigaste delarna i turneringen. Ett annat sätt att hålla full koll på hela eventet är genom den nya appen som utvecklats särskilt till Örebrocupen. Den ger bland annat resultat från alla matcher, information gällande cupen och turistinformation, samt nyheter. Kartinformation är även tillgängligt för att enkelt kunna hitta till alla matcher som pågår runtom i staden, men visar även utmärkningar av skolor och andra sevärdheter i Örebro.

Hur är det att delta i Örebro cupen?

Att delta i turneringen är mycket enkelt. Allt laget behöver göra är att anmäla sig och betala anmälningsavgiften. Örebrocupen brukar anordna transport för alla tävlande emot ett pris. Bussen tar alla direkt till turneringen och brukar vara ett billigare alternativ. För de tävlande som kommer längre ifrån, det vill säga länder som Finland, finns det också tillgång till buss och färja mot en avgift. Mat finns också till alla, även de med specialkost. Hela eventet är mycket roligt för alla ungdomar som är med. Det ger en chans att få träffa andra fotbollsintresserade i sin egen ålder och att uppleva en spännande turnering med lagkamraterna.