Piteå Summer Games är en av Sveriges största fotbollsturneringar och anordnas i Piteå för ungdomar och barn. Turneringen är den näst största i Sverige efter Göteborgs Gothia Cup. År 1990 var första året som turneringen anordnades och den har sedan dess vuxit sig stark.

Varje år anordnas turneringen och Piteå Summer Games lockar omkring 800 lag att delta årligen och de lagen har ursprung inte bara från Sverige utan hela världen. De deltagande lagens åldrar är mellan 8 och 16 år. Alla matcher spelas runt omkring de centrala delarna av Piteå och underlaget är gräs och konstgräs.

Piteå Summer Games hålls varje sommar i Piteå, traditionsenligt alltid helgen efter midsommar och den håller på i tre dagar. Eftersom turneringen spelas mitt på sommaren så pass högt upp i landet innebär det att det är ljust dygnet runt och detta ger förutsättningar för att matcherna kan spelas sent på kvällen. Just ljuset om kvällarna lockar många utländska lag att delta i just Piteå Summer Games. Det finns cirka 60 fotbollsplaner som nyttjas i samband med turneringen och de är alla olika stora beroende på åldersgrupp. Totalt spelas omkring 2 000 matcher under turneringens tre aktiva dagar.

Storsjöcupen

Storsjöcupen är en fotbollscup som du kan delta i om du befinner dig i närheten av Östersund. Storsjöcupen är Sveriges äldsta cup som anordnas i Östersund med omnejd. Cupen är den fjärde största fotbollsturneringen i Sverige om vi tittar på antalet deltagande lag. Det finns totalt åtta olika klasser som deltar fördelade mellan tjejer och killar, yngsta är flickor/pojkar på 11 år och de äldsta är flickor/pojkar på 16 år. Turneringen har på de senaste åren ökat kraftigt i antalet deltagande lag och har idag över 500 deltagande lag. Storsjöcupen är en populär turnering för ungdomar att delta i.

Örebrocupen

Örebrocupen är en fotbollsturnering som anordnas i Örebro som du kanske anar när du hör namnet på denna. Cupen har anordnats varje år sedan 1979 och de deltagande lagen är i åldersgrupperna flickor/pojkar på 9 år till flickor/pojkar på 16 år. Varje år hålls Örebrocupen under fyra dagar i slutet av juni månad och lockar många olika lag. Fotbollsplanerna ligger runtomkring de centrala delarna av Örebro och de är uppemot 40 stycken i olika storlekar. Örebrocupen arrangerar utöver fotbollsturneringen också varje år turneringar för handbollslag och innebandylag. Örebrocupen är mycket populär i trakterna kring orten men det kommer också lag från hela vårt avlånga land och deltar.

Umeå fotbollsfestival

Umeå fotbollsfestival anordnas varje år i Norrlands och björkarnas huvudstad, Umeå. Turneringen förkortas i folkmun för UFF och är en av Sveriges största turneringar för barn och ungdomar. Till turneringen lockas årligen många utländska lag och de härstammar ofta från Estland, Ryssland, Finland, och Norge. År 1984 var första gången som turneringen anordnades och den har sedan dess hållits årligen. Alla matcher spelas på olika gräs- och konstgräsplaner runtom i Umeå men det huvudsakliga området ligger på Nydala. På Nydala finns flertalet planer och andra aktiviteter så som exempelvis badland för de deltagande lagen och dess medföljande supportrar.

Hålls i juli

Umeå fotbollsfestival brukar hållas i slutet av juli månad och pågår i ett veckoslut, från torsdag till söndag. Vill du kolla på invigningen får du dock förflytta dig in till centrala staden, vid kajen, där denna brukar hållas på den första dagen av turneringen. De deltagande lagen är indelade efter ålder och kön och spelar som antingen 7-, 9- eller 11-mannalag. Umeå Fotbollsfestival har utöver de populära barn- och ungdomsklasserna även en klass för seniorer och en för funktionsnedsatta lag. Lagen som deltar i turneringen huserar oftast runtom i staden i olika skolor och det finns gott om bussförbindelser för dem att förflytta sig runt bland planerna.