Sölvesborgscupen är en fotbollsturnering i cupform som spelas i Sölvesborg. Den har spelats i många år och tenderar att bli större från år till år. Dessutom utvecklas cupen att omfatta flera olika laguppställningar. Från första början spelade man endast med 7-mannalag, men man har utvecklat modellen till att omfatta allt från 7-, 9- och 11-mannalag nästa år 2020.

Årets cup 2019 gick av stapeln den 14 till 16 juni, mitt emellan Sweden Rock och midsommar. Så när Sveriges rockers åker hem invaderas den lilla staden Sölvesborg av drygt tusen unga fotbollsspelare i åldern 12 till 16 år. Det är både flickor och pojkar som deltar och man räknar även med att det kommer lag från andra länder.

Mer om cupen

Årets upplaga spelades i följande klasser F03, F04, F05, F06, F07, P03, P04, P05, P06 och P07 där P står för pojkar och F för flickor följt av deras födelseår. Cupen pågår i tre dagar och upplägget är sådant att alla lag spelar minst en match varje dag. Matcherna spelas på konstgräs eller naturgräs, man använder inga grusplaner.

De flesta matcherna spelas på Svarta Led, annars på planer strax intill. Ett mål i planläggningen av turneringen är att lagen ska kunna gå till sina respektive matcher. Det går dock inte alltid att genomföra och därför går det särskilda pendelbussar mellan skolorna där lagen är inkvarterade och Svarta Led samt de övriga fotbollsplanerna. Det ska var tryggt att delta i Sölvesborgscupen.

Idrottsanläggningen Svarta Led

De flesta matcherna spelas på Sölvesborgs fina idrottsanläggning Svarta Led. Här finns utrymme för flera olika sporter men främst för fotboll. Anläggningen har en A-lagsplan med löparbanor runt den. Det finns även tre 11-mannaplaner, varav en har konstgräs och två har naturgräs. Utöver detta finns det en 7-mannaplan och en 5-mannaplan. I närheten av Svarta Led finns tre andra kommunala idrottsanläggningar.

Svarta Led har rötter som sträcker sig långt tillbaka, kanske är det därför namnet låter så mystiskt. Den ursprungliga anläggningen invigdes så tidigt som under 1830-talet. Naturligtvis har det skett omvälvande förändringar av Svarta Led och dessutom har tre grannar tillkommit: en löparslinga, en ishall och en idrottshall. Kommunen äger samtliga anläggningar, men Svarta Led sköts dock av Sölvesborgs GoIF.

Spelordning och spelform

Cuppen var 2019 organiserad så att alla lag spelade minst en gång varje dag under den tid cupen pågick. I åldersgruppen 12 år, födda 2007, spelar alla lag 7-manna. För åldersgruppen 13 år, födda 2006, gäller 9-mannalag. I åldersgrupperna 14 till 16 år, födda 2005 till 2003, spelar samtliga i 11-mannalag. Inför nästa års cup ser det ut på ett liknande sätt.

Lagen får vara hur stora som helst och man spelar med ett rullande schema med fria inbyten. Matcherna är korta, för gruppen 12 och 13 år är speltiden 2×20 minuter. För de lite äldre spelarna, 14 till 16 år är speltiden 2×25 minuter. För att göra det enkelt och tryggt erbjuder Sölvesborgscupen deltagarpaket med mat och boende. Det finns dock även paket utan boende.

Fair play

Sedan 2017 har man under cupen arbetat med ett Fair Play Corner för att göra Sölvesborgscupen till ett tryggt och säkert arrangemang för både deltagare och besökare. Man trycker särskilt på människors lika värde och arbetar hela tiden med värdegrundsfrågor. Fair Play Corner bemannas av kompetent och erfaren personal och ska vara en plats för de som behöver hjälp och stöttning.

Transporter

För lag som vill delta i Sölvesborgscupen finns flera olika alternativ för att komma till Sölvesborg. Bokar ni tågresa med SJ för laget kan ni boka här på sajten. Flyg landar i Ronneby, 40 minuter med bil från Sölvesborg och cupen kan ordna med transfer. Under cupen går det en turneringsbuss mellan planerna och inkvarteringarna, biljetter går att boka genom cupsystemet.