I Jämtlands län är detta det största årliga idrottsevenemanget och det är Sveriges äldsta fotbollsturnering, turneringen har spelats under drygt 40 år. Det är alltid vecka 27 i kalendern som står som värd för Storsjöcupen och dess deltagare. Deltagarna är, förutom från Sverige och grannländerna, även långväga ifrån länder som Estland, Litauen, Ryssland, Polen, England, Malta, Spanien, USA, Mexico, Guatemala, Peru, Argentina, Brasilien, Indien, Thailand och Mongoliet.

Denna blandning av deltagare från världens alla hörn ger en fin förenande upplevelse. Att upplevelsen är viktig för arrangörerna vittnar deras ledord om, bra fotboll och roliga matcher, men även trivsel, kamratskap och lika villkor för både killar och tjejer.

Målet är att alla skall bli sedda, ha roligt och spela mycket bra fotboll samtidigt som fritiden och runtomkring aktiviteterna skall ge variation, nya mötesplatser och annorlunda upplevelser för lagdeltagarna. Just kringaktiviteterna har blivit en viktig del av Storsjöcupens signum om att umgås och ha roligt. Under de fem dagarna spelare, ledare och publik är där vill de kunna bjuda på så många olika utflykter och händelser som möjligt. Boendet och gemenskapen runt deltagarna är viktigt och de flesta lagen bor på skolorna i centrala Östersund. Här serveras frukost, lunch och middag. Varje lag ansvarar för sitt klass-/sovrum och hjälper till att hålla ordning.

Matcher och spel

De olika åldersklasserna spelar i 7- 9- och 11-mannalag under turneringen. Det spelas ett serieliknande gruppspel med 3 poäng för vinst, 1 poäng för oavgjort och 0 poäng för förlust. Är serien slut och två lag har samma poäng räknas vinnaren fram enligt följande; Målskillnad, Högst antal gjorda mål, Resultat i inbördes möte mellan lagen som ligger lika, Vad gäller plats 2-5, resultat mot gruppsegraren och till sist lottning. Alla regler följer FIFA:s regelverk för spel i dessa åldrar. Pojkar och flickor i åldern 11 år visas inga tabeller och spelas inte heller något slutspel. För de övriga blir det A- och B-slutspel med utslagning.

Åldersgrupper och klasser

För både tjejer och killar finns det sex olika ålderskategorier och tillika klasser för anmälan. Från 11 år och upp till 16 år. utöver detta finns en paratrophy klass för barn och ungdomar med funktionshinder. Denna klass har egna regler för ålder och klassindelningar. Matcherna spelas i två halvlekar om vardera 25 minuter fram till och med kvartsfinal. Från kvartsfinal via semifinal och slutligen A- och B-final är matcherna 30 minuter långa. Som vanligt är det noga med spelarnas lagtillhörighet och då specifikt för de föreningar som kommer med flera lag i samma åldersklass. För beslut i svåra frågor och konflikter så har spelledningen alltid sista ordet.

Planer och sportområdet

På tolv planer i olika storlekar kommer det att spelas massor av roliga fotbollsmatcher, från morgon till kväll i fyra hela dagar. Hela sportområdet som är turneringens centrum, är uppbyggt för att ge alla deltagarna, ledarna och publik de bästa möjligheterna till spel och att följa sitt favoritlag. På området finns servering, glassvagn och utställarområde följt av all service som träningsytor, toaletter, Röda Korset och allmän spelinformation. Vid fint väder är scenen den givna metropolen med uppträden, information och prisutdelningar. Det spelas ytterligare matcher på fristående planer i och runtomkring Östersund och Brunflo är ytterligare ett mindre spelcenter där det samlas mycket folk.

Årets resultat och nästa års turnering

Norge är väl representerat i turneringen 2019 och hade ett trettiotal lag i finalspel. Några av finalerna blev väldigt målrika och den mest målrika matchen var den mellan Paratrophy lagen Roslagen och Gif Sundsvall som slutade hela 12-5. Störst målskillnad hade finalen i P12 där det svenska laget Sollentuna FK Tegel gick vinnande från matchen mot det Peruanska laget Peru AD Cantolau med hela 10-0. Årets internationella lag (förutom våra nordiska grannar) var tyvärr bara representerat av 3 lag i finalerna, ovan nämnda Peru, Argentina och ett mexikanskt lag. Hela organisationen bakom den fina turneringen tar nu en välbehövlig semester och återkommer till vecka 27 år 2020.