För alla fotbollsintresserade barn och ungdomar är Umeå Fotbollsfestival, känd som “UFF”, Sveriges största fotbollsturnering. Under festivalen anordnas det turneringar för deltagare från 8 till 18 år, och även en “Seniorklass” och “Parasport” för funktionshindrade. Under festivalen arrangeras även andra roliga aktiviteter, såsom Disco och Äventyrsbad. Årets turnering drar igång den 25 juli och varar i fyra dygn fram till söndagen den 28: e.

Ifall du alltid velat ha en anledning att hälsa på Umeå så är detta det perfekta tillfället att ta med barnen och resten av familjen. Festivalen arrangeras mitt i stadens centrum, och har spelplaner och logiskolor inom gångavstånd från det flesta matcherna som spelas under festivalen. Festivalcentrumet befinner sig i Nydala, med flera naturliga gräsplaner att spela på.

Matcherna

Under matcherna så kommer klasserna B12-B16, och G12-G17/G18 att spela i gruppspelsform. Lagen kommer att delas i grupper med fyra lag i varje, där alla möter alla i en enkelserie. Första och andra laget i varje grupp kommer att gå vidare till A-slutspel, och treor, fyror och eventuella femmor kommer att spela B-slutspel i cupform. Ovanstående klasser, samt Seniorklass och Parasport, garanteras fyra matcher.

För klasserna B8-B11 och G8-G11 kommer lagen att lottas in i grupper om sju lag var, och spelar sedan sex matcher mot lag som är i samma grupp. Alla lag kommer att spela sex matcher, och lagen kommer att möta samma motståndare ifall det finns färre än sju lag. Resultatet på varje match noteras men inget slutspel spelas, och det hålls inga resultattabeller.

Mat och Logi

Festivalen arrangerar mat och måltider för alla deltagare samtliga dygn som festivalen äger rum. Frukost, lunch och middag serveras på logiskolorna, och möjlighet till att förbeställa specialkost finns. Till menyn hör populära rätter så som köttbullar i gräddsås med makaroner, spaghetti med köttfärssås och pannbiffar med kokt potatis, bland annat. Ingen maträtt upprepas på menyn. På skolorna säljs matbiljetter för frukost, lunch och middag.

Under festivalen kommer alla deltagare att kunna få logi i en av logiskolorna som medverkar i evenemanget, men för de som känner sig äventyrliga eller vill ha något annat att göra utöver fotbollen så befinner sig festivalen i nära anslutning till flera campingområden i Umeå stad. Det finns camping och stugor nära fotbollsområdet och även i nära anslutning till vatten.

Andra aktiviteter

För att komma igång med pompa och ståt så öppnas festivalen med en invigningsceremoni som sker vid Skeppsbron. Invigningen sker första dagen och börjar med en inmarsch som liknar en OS-invigning, där deltagande lag tågar genom stan med nationsflaggor och föreningsskyltar. Festivalen sker väldigt nära det populära äventyrsbadet Umeå; Umelagun som erbjuder rutschbanor, kanaler, samt inomhus- och utomhuspooler.

Om du inte känner att du fått utlopp för din energi under de fartfyllda fotbollsmatcherna på dagen så kan du fortsätta att fira festivalen under kvällen och natten på discot som arrangeras. Discot arrangeras på fredag och lördag kväll från klockan 20.00 till 23/24. Fredagen är anpassad för de yngre deltagarna, upp till 12 år och lördagen för de äldre deltagarna, 13 år och äldre.

Lite Historia

Umeå Fotbollsfestival arrangeras i år för den 35:e gången, sedan turneringen hölls för första gången 1984. UFF lockar till dags lag från hela världen, bland annat USA, England, Norge, Finland, Ryssland och Estland. Föregående året deltog lag från Estland, Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Mängden besökare som kommer till Umeå för festivalen uppgår i tusentals, och gör stor betydelse för handeln och besöksnäringen under festivalen.

Sammanfattning

Om du fortfarande inte är säker på när det skulle passa att komma till Umeå så är Fotbollsfestivalen ett perfekt tillfälle. Det arrangeras aktiviteter för stora och små, utöver de fyra dagarna som är fyllda av fotboll. Beläget i mitten av staden är UFF ett perfekt tillfälle att utforska Umeå för att se vad staden har att erbjuda. Kom och njut av naturen och stränderna.